W sobotę 18 listopada 2023 r. salę Ośrodka Dziedzictwa Kulturowego w Stryszawie Dolnej wypełniło 13 bogato zastawionych stołów, przygotowanych przez koła gospodyń i stowarzyszenia regionalne z terenu powiatu suskiego oraz reprezentację Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej, startujące w XXI Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych “O Złotą Warzechę”, którego motywem przewodnim były w tym roku potrawy z fasoli. Wśród zaproszonych gości tradycyjnie nie zabrakło senatora Andrzeja Pająka, który w swoim wystąpieniu podkreślił wagę tego typu inicjatyw.
O oprawę artystyczną imprezy zadbał zespół regionalny “Kapela spod Jałowca”. Głównym organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej oraz Urząd Gminy w Stryszawie.